Pivo jako experiment
Žatecký minipivovar U Orloje začal prodávat ExperimentALE. Ač je v názvu nového piva slova experiment, rozhodně nejde o žádný pokus. Je to sázka na tradici.
Za prvé proto, že se někde osvědčila anglická hořkost, jinde americká aromatičnost, ale všude se uznává kvalita českého chmele. Všechny tři tyto charakteristiky má ExperimentALE z Chrámu Chmele a Piva v Žatci.
Za druhé jde o sázku na tradici díky autorskému spojení: moderní a osvědčené zařízení minipivovaru U Orloje, kde se ALE vaří, obsluhuje při tomto vaření sládek z pokusného pivovárku Chmelařského institutu. Tedy vědeckého ústavu, který se věnuje zkoumání a vylepšování všeho, co s chmelem souvisí.
Tenhle společný projekt zároveň dokazuje, proč musí být Žatec hrdý na svou chmelařskou i pivovarskou tradici. O chmelu a pivu se mluví horem dolem, ale přesto se v Žatci vždycky dá objevit něco nového z této oblasti – šlechtí se tu nové odrůdy chmele, vymýšlí nová piva a ještě se to spojuje, aby se výsledek dal ochutnat a vychutnat.
Unikátní spolupráce výzkumného ústavu a turistického lákadla je skvělou zprávou nejen pro autory nového piva. Přínosná bude pro pravidelné návštěvníky chrámové restaurace s vlastním minipivovarem během celého roku, atraktivní pro pivní fajnšmekry, ale také dráždivá pro turisty během letní sezóny.
ExperimentALE je projekt, který pomáhá dávat hloubku, a tedy trvalost, celé myšlence Chrámu Chmele a Piva: O tradici chmele a piva se totiž nejen mluví a ukazuje, nepoužívají se jen moderní atrakce v podobě unikátního 3D výtahu a komerční vychytávky. Ale také se díky restauraci a minipivovaru tato tradice dá ochutnat na talíři i ve sklenici. Aby místní i návštěvníci mohli všem smysly vyzkoušet, co na tom chmelu vlastně je. A co na něm ještě do budoucna může být.
Jen tak mimochodem: já osobně pivař nejsem. Ale první ExerimentALE jsem měl čest ochutnat – a moc mi chutnal! Tak na zdraví!